fbpx

Blog

Naše káva: Doubleshot

Víte, co dělá dobrou kávu dobrou? Kvalitní kávová zrna, čerstvost a správný způsob pražení. V Macrolife od začátku vsázíme na českou pražírnu Doubleshot. V tomto článku vám vysvětlíme, proč jsme si vybrali kávu zrovna od nich, jakým způsobem kávová zrna vybírají a proč naše káva chutná v létě jinak než v zimě.

Jak vybrat kvalitní kávová zrna

Když jsme hledali dodavatele kávy pro naši kavárnu, sháněli jsme někoho, kdo pro ni bude mít alespoň stejný zápal jako my. Chtěli jsme zkrátka pražírnu, která se nespokojí s průměrem. A tak jsme po delší době hledání objevili Doubleshot. Zakladatelé Doubleshotu létají po světě a vybírají kávu, která bude mít nejen zajímavý chuťový profil, ale bude i dobře zpracovaná. Aby byla vždy čerstvá, udržují dnes vztahy s celkem patnácti kávovými producenty po celém světě. 

Kvalita kávy ale nebyla naším jediným požadavkem, chtěli jsme také kávu, která je pěstována s ohledem na životní prostředí a farmáři za ní dostávají dobře zaplaceno. A přesně to splňuje káva z Doubleshotu. Na jejich stránkách si můžete přečíst příběhy farmářů, kteří za jednotlivými zrnky stojí. Pokud milujete kávu a máte chvilku času, určitě se do toho pusťte!

Proč je káva v létě jiná než v zimě?

Abychom měli každý den čerstvou kávu, Doubleshot odebírá kávu od více farmářů podle toho, kde zrovna káva dozrává. V zimních měsících dovážejí kávu například z Guatemaly a Afriky, odkud pochází ta nejkvalitnější zrna na světě, na jaře zas mají sklizeň z Kostariky a Panamy. A proto máme na kavárně každý 3 měsíce jinou směs kávy. 

Momentálně máme na mlýnku podzimní espresso směs Tam Dem. K podzimu určitě patří vůně perníku, kandovaného ovoce a koření, a přesně tak voní tato směs. Tato káva pochází z El Salvadoru od producentů Los Chelazo a z Nikaragui z farmy El Poste. 

El Poste patří panu Guillermo Montenegrovi a příběh jeho rodiny ukazuje obrovskou vytrvalost a sílu, kterou musí producenti kávy v rozvojových pěstitelských zemích mít. Farmu nejprve v roce 1998 zdevastoval hurikán Mitch, následně se Guillermo dostal do ekonomických problémů a o farmu málem v dražbě přišel. Když se mu podařilo získat peníze a krizi překonat, tak byla v roce 2012 celá farma zasažena royou (rez kávovníků) a Guillermovi nezbylo nic jiného, než všechny keře vykácet a začít úplně znovu. Podzimní směs tandem je důkazem toho, že dnes je farma opět ve skvělé kondici. 

Los Chelazos označuje skupinu pěstitelů kávy z oblasti La Palma, Chalatenango v El Salvadoru. Tento region navštěvují z Doubleshotu už od roku 2010 pro jeho vysokou kvalitu kávových zrn. Letos přivezli směs odrůd pacas a bourbon, které byly zpracované standardním promytým způsobem a sušené na afrických postelích. Pokud vás zajímají příběhy, které se skrývají za kávou, jež u nás pijete, určitě se podívejte na webové stránky Doubleshotu. 

Pražení je to, co dává kávě chuť

Jak jsme už zmínili, důležitou cestou k dobrému hrnku kávy je i správné pražení. V Doubleshotu praží na víc jak 60 let staré pražičce Probat UG 22 tak, aby z kávy dostali její přirozené chutě. Můžete tak cítit třeba zralé ovoce, cukrovinky nebo jasmín, neucítíte tu naopak svíravou hořkost, spáleninu nebo zemitost, která je v kávě nežádoucí. Každá upražená káva se následující den ochutnává a degustátoři zjišťují, zda chutná přesně tak, jak má. Pokud je vše v pořádku, jde káva na expedici.

Příprava kvalitní kávy

Když se upražená kávová zrna dostanou k nám do kavárny, ještě není vyhráno. Kvalitní kávová zrna a správný postup při pražení vám nezaručí lahodný šálek kávy. Je třeba nejen proškoleného baristy, ale i správně zkalibrovaný kávovar. A přesně o to se staráme my. Neustále se vzděláváme, školíme zaměstnance a dbáme na to, aby každý šálek kávy chutnal tak, že se budete chtít vrátit pro další.