5 tipů na vánoční dárky na poslední chvíli
17.12.2017
sirupy dobroty z prirody
Přírodní sirupy – dobroty z přírody
30.1.2018

Ten nejlepší chléb v Lounech

Po tom, co jsme přestali nabízet pečivo z Koláčkovy pekárny, jsme se dali na výpravu po České republice, abychom našli pořádný, žitný chléb. Stálo to spoustu času a ochutnávek, ale nakonec jsme našli to pravé. Chléb z Pekárny Tisá je tak dobrý, že už jiný hledat nebudete.

 

 

Pravý celožitný chléb

V domácí pekárně Tisá pečou dva druhy: kváskový žitný a pšenično-žitný chléb. Používá se jen bio mouka, kvas, med, kmín, mořská sůl a voda. Kvas je složený z žitné mouky a vody.

 

Příprava těsta

Kvásek je, na rozdíl od droždí, přirozenou substancí, která se používá již 5000 let. Vzniká smícháním mouky a vody. Za příznivé teploty dojde k přirozenému kvašení těsta. Vzniká přirozená kyselina mléčná, která vytváří typické chlebové aroma. Je přirozeným konzervantem a navíc bakterie kyseliny mléčné produkují antibioticky účinné látky, které posilují naši střevní mikroflóru a tím i naši imunitu. Z tohoto důvodu vydrží kváskový chléb mnohem déle než kvasnicový.

 

Ruční práce

Chléb se vyrábí starou metodou. Peče se pouze za pomoci vyváděného žitného kvasu, bez pomoci jakýchkoliv přídavných látek (zkypřovačů, droždí, karamelu a dochucovadel). Vše je ručně zpracováno, bez mechanizace a elektrických přístrojů, které by neměly zasáhnout do celkového procesu přípravy těsta. Těsto pak odpočívá ve formách, ve kterých se i peče, většinou 3 hodiny. Chléb je po vykynutí sázen do rozpálené pece na dřevo. Po dopečení odpočívá nejméně 2-3 hodiny a chladne, aby se uzavřel a zpevnil.

 

Jak zavážíme?

Čerstvý chléb budeme mít každý čtvrtek.

 

Jak zaručit, aby chléb vydržel až týden čerstvý?

Správně upečený kváskový chléb opravdu vydrží při vhodném skladování čestvý až šest dní. Při přirozené fermentaci chlebové směsi totiž vznikají ochranné faktory, které následně v hotovém chlebu snižují riziko plesnivění. Chléb neobsahuje pekařské droždí, “startovací” pekařské směsi ani další přísady, které snižují trvanlivost a negativně ovlivňují chuť a vůni.

 

Chléb uchovávejte v chlebníku, v originálním balení nebo v čisté utěrce. Doporučená teplota pro skladování je 18-25 stupňů Celsia. Nikdy chléb neskladujte v chladničce. A vůbec, chléb je tak dobrý, že vám stejně déle jak dva dny nevydrží. 🙂

 

Lukáš Konečný
Lukáš Konečný
Lukáš je cestovatel, který nevydrží dlouho na jednom místě. Rád objevuje a zkouší nové věci a ještě raději o tom píše. Je jedním ze zakladatelů Macrolife Food & Coffee.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *