fbpx

Blog

Raw dorty Louny

Raw dorty – proč jsou tak báječnou alternativou

V naší kavárně můžete ochutnat několik druhů výborných raw dortíků od kluků z Raw Planet. Všichni víme, jak báječně chutnají, ale už jen málo z nás ví, proč jsou o tolik zdravější než bězné dorty. Víte, že jsou bezlepkové, nezatěžují organismus a proč se jim říká živá strava?

Proč jíst raw dortíky

Začněme u toho nejjednoduššího. Oproti běžným dortům se vyhnete hned několika alergenům, které dělají spoustě lidí problémy. Raw dorty neobsahují mléčné výrobky a obilné produkty a jsou proto vhodné i pro ty z vás, kteří mají alergii na laktózu a lepek.

Většina raw dortů je vyrobena z ořechů, ovoce a koření. Když si představíte, že je na světě 53 druhů ořechů, tisíce druhů ovoce a koření tolik, že to nikdo nedokáže spočítat, zjistíte, že existuje v podstatě nekonečné množství variací a každý najde svého favorita.
Raw dorty jsou vyráběné za studena a suroviny jsou zpracováváné téměr bez úprav. Tímto způsobem zůstává v dortících maximum živin a vaše tělo dokáže jednotlivé suroviny v jejich přírodním stavu “rozpoznat” a lépe tak ví, jak s nimi naložit. Takto vyrobené dorty jsou lépe stravitelné a živiny jsou využitelné na maximum.
Jaké dortíky u nás můžete ochutnat?
  • malinový
  • jahodový
  • borůvkový
  • fíkovo-čokoládový
  • pomerančový
  • kávový-mocca

Neustále experimentujeme a zkoušíme nové chutě, raw dortíky měníme a tak vždy můžete ochutnat něco nového. 🙂

Co vlastně znamená raw food

Raw strava

Raw strava

Živá strava volně navazuje na veganství, tedy způsob stravování, který je založený výhradně na rostlinných surovinách. Živočišné produkty jako maso, mléčné výrobky nebo vejce se vůbec nekonzumují. Základní rozdíl je v tom, že v případě raw food se pro přípravu jídla nepoužívá teplo (tedy vaření).
Je to vlastně čistě přírodní a čerstvá rostlinná strava, skládající se z čerstvého či sušeného ovoce a zeleniny, ořechů, semen, mořských řas, vybraných luštěnin (fazole, hrách, cizrna) a z dalších nezpracovaných organických surovin.

42 stupňů

Základ živé stravy je, že se nevaří. Žádná surovina se nesmí dostat přes 42 stupňů celsia. Jakmile přesáhne potravina tuto teplotu, dochází k poškození živin a hlavně k rokladu enzymů, které pomáhají trávení. Teplem zpracované potraviny zkrátka přicházejí o téměř všechny výživové hodnoty.

Výhody živé stravy

  1. Raw food neobsahuje žádné škodlivé látky – konzervanty, stabilizátory, éčka, barviva, lepek – nic z toho v našich dortech nenajdete.
  2. Naopak je živá strava plná důležitých enzymů, vitamínů, minerálů, proteinů a dalších látek důležitých pro náš organismus.
  3. Živá strava není těžká a po její konzumaci se necítíte unavení. Naopak, máte více energie a kvalitněji a méně spíte, protože tělu stačí kratší čas na regeneraci.
  4. Většina raw food je jednoduchá na přípravu, přesto je chuťově bohatá a vyvážená.
  5. Zlepšuje regeneraci svalů po sportování nebo namáhavé práci, zbystřuje vnímání a zlepšuje soustředění.
  6. Zlepšuje fungování imunitního systému. Tělo má více energie na obranu před nemocemi.
  7. Díky velkému množství antioxidantů zpomaluje proces stárnutí.